NL | EN |
youtube Facebook Twitter Linkedin
GCSL
Vrouwen in Leiderschap


Krachtig leiderschap vanuit een nieuw en waarde(n)vol perspectief

 • Veelzijdig leertraject van 5 modules voor de leidinggevende en/of ondernemende vrouw
 • Met o.a. aandacht voor authenticiteit versus identiteit, conditioneringsmechanismen, Spiral Dynamics
 • Gebaseerd op Servant-Leadership principes
 • Gericht op persoonlijke groei en de ontwikkeling van krachtig (persoonlijk) leiderschap

De werkvloer is een betwiste plek waar je als vrouw soms moeilijk voet aan de grond krijgt. Verwachtingspatronen voelen mogelijk als een keurslijf waarvan je jezelf wilt bevrijden, of waaraan je jezelf conformeert. Dit heeft nadelige gevolgen voor je leiderschap. In veel gevallen zijn we ons niet bewust van de oorsprong en de impact van de patronen die zich gevormd hebben in de historie van ons vrouw zijn. Zeker ook omdat we menen als vrouw al aardig op de kaart te staan.

Ontdek de eigenheid van jouw leiderschap! In dit programma maak je kennis met een andere en unieke zienswijze op vrouw zijn en leiderschap. Door nieuwe inzichten verruim je jouw blik op je (persoonlijk) leiderschap en word je een krachtige, authentieke en dienende-leider.

Krachtig leiderschap

Het dagelijks leven is doortrokken van gewoonten, ingegeven door de cultuur en omgeving waarin je functioneert. Wellicht herken je je in de volgende voorbeelden:

 • Je hebt de neiging je ‘hard’ op te stellen om jouw invloed veilig te stellen
 • Of je durft juist niet duidelijk voor jouw mening uit te komen
 • Je voelt je (te) verantwoordelijk in je werk en wilt alles goed doen
 • Je wordt onzeker bij conflicten of weerstand
 • Je hebt het idee dat er meer in jou zit dan eruit komt
 • Je wilt meer diepgang en vervulling ervaren als professional, maar ook als vrouw

Tijdens dit programma ontdek je dat je geen trucjes of manipulatie hoeft in te zetten om van invloed te zijn. Ook jij kunt gehoord worden en krachtig zijn, zonder jezelf te verliezen.

Is dit programma iets voor mij?

Dit programma is bestemd voor ondernemende vrouwen die willen investeren in hun (persoonlijk) leiderschap. Je bent bijvoorbeeld werkzaam als afdelingshoofd, teamleider, projectleider, programmamaker, ondernemer of directeur.

 • Je wilt dienend-leider zijn en je hierin (verder) ontwikkelen
 • Je wilt anderen inspireren om te groeien en van betekenis te zijn
 • Je wilt meebouwen aan een betekenisvolle organisatie
 • Je voelt je verantwoordelijk voor positieve verandering in jezelf, jouw organisatie en de samenleving

Hoe ziet het programma eruit?

Dit programma bestaat uit 5 modules van twee dagen. Elke module richt zich op een ander aspect van jouw leiderschap en de uitdagingen, keuzes en overwinningen die je hierin ervaart. Je gaat o.a. aan de slag met de volgende thema’s:

 • Authentiticiteit versus identiteit
 • Biologische, sociale en psychologische conditioneringen en hun effect op leiderschap
 • Beelden en stereotypen van leiderschap
 • Overlevingsmechanismen
 • Werken in co-creatie met mannen

Wat bereik ik met dit programma?

 • Je krijgt meer zicht en vat op jouw manier van leidinggeven
 • Je ontdekt jouw authenticiteit, wordt daadkrachtiger en maakt makkelijker keuzes
 • Je wordt je bewust van de verschillen in communicatie tussen mannen en vrouwen en ontwikkelt een transparante wijze van communiceren waarmee je investeert in positieve samenwerking
 • Je leert adequaat inspelen op situaties die je voorheen als belemmerend ervoer
 • Je ontdekt hoe je met weerstanden kunt omgaan d.m.v. creatieve frictie
 • Je leert handelen en leiding geven vanuit de 6 kenmerken van Servant-Leadership

Groepsgrootte

Er wordt gewerkt met een groepsgrootte van maximaal 14 deelnemers.

Begeleiding

Dit programma wordt begeleid door Carla de Ruiter en Daan Fousert. Daarnaast zijn Elizabeth Debold (USA) en Anouk Brack gastbegeleiders in dit programma.

Carla is transformatiecoach en trainer. Zij heeft jarenlang gewerkt in leidinggevende functies binnen zorginstellingen en bij justitie en heeft hier grootschalige transformatieprocessen begeleid. Carla volgde trainingen van o.a. Elizabeth Debold, een internationale autoriteit op het gebied van gender en vrouwenontwikkeling. Daarnaast is ze initiator en hoofdredacteur van Pioniers Magazine, hét magazine voor betekenisvol ondernemerschap en nieuw leiderschap. Carla schrijft momenteel aan haar tweede boek: Pionierend Leiderschap, de creatieve uitdaging voor ons menselijk bestaan.

 

Daan verdiende zijn sporen als leidinggevende bij bedrijven als Fokker, Campbell’s en Ericsson. In 1995 kwam hij in aanraking met het gedachtegoed van Robert Greenleaf en werd één van de stuwende krachten achter Servant Leadership in Nederland. Als trainer, coach en consultant
bouwde hij aan Dienend-Leiderschap binnen diverse organisaties en publiceerde hij een aantal boeken over dit thema. Naast zijn passie voor leiderschap laat hij zich in zijn vrije tijd inspireren tot het maken van beeldende kunst en het schrijven van romans.

 

Gastbegeleiders

In dit programma spreken de volgende gastsprekers/begeleiders over hun expertise:

Elizabeth Debold (USA) is bestseller auteur, ontwikkelings-psycholoog, trainer en spreker. Elizabeth DeboldZij staat de afgelopen dertig jaar bekend als een wereldwijde autoriteit op het gebied van gender en culturele evolutie. Zij is een veelgevraagd expert in de Amerikaanse media en daarbuiten als het gaat over meisjes- of vrouwenontwikkeling en de evolutie van cultuur. Zij verscheen regelmatig bij tv-programma’s als “Oprah” en “Good Morning America” en heeft invulling gegeven aan diverse documentaires op het gebied van genderontwikkeling. Zij gaf lezingen in Amerika, Canada en Europa en is ingezet als veelgevraagd adviseur voor non-profitopleidings-instituten, bedrijfsleven en stichtingen. Haar werk verscheen in academische publicaties en populaire internationale media.

Anita Paalvast heeft internationaal gewerkt op het gebied van procesverbetering als risicomanager in de financiële sector. Tevens is zij een van de weinige Nederlandse vrouwen met een 4 Dan-graad Aikido, een Japanse krijgskunst. Zij combineert haar ervaring in het bedrijfsleven met haar jarenlange ervaring op de Aikidomat. Dit maakt haar uniek als trainer en coach met een werkwijze waarbij het belichamen van leiderschapsprincipes voorop staat. Hiermee ondersteunt zij managers en teams om bij veranderprocessen de gewenste gedragsveranderingen duurzaam te maken. Anita laat ons in dit programma gedurende twee dagdelen kennismaken met Aikido op de werkvloer.

 

“Een training vol ‘aha’momenten! Bekendheid met de principes van Dienend leiderschap gun ik iedereen. Het heeft mij geholpen om nog meer vanuit mijn authentieke kracht te leven. Vanuit vertrouwen leiding te nemen over mijn leven en te doen waar ik blij van word. Ik geloof nu meer dan ooit dat wanneer mensen meer authentiek en dienend in hun werk en leven komen te staan, we met elkaar bouwen aan een nieuwe aarde waarin we vanuit respect, gelijkwaardigheid en vertrouwen met elkaar samenleven!”

Sandra Bolte, kinder- en jeugdtherapeut, www.tzolkind.nl

Data & locatie

Dit programma vindt plaats bij de sfeervolle locatie Dutch Biz, De Genestetlaan 7, 3818 GW in Amersfoort. De overnachtingen zijn in het nabijgelegen Fletcher Hotel. (50 m afstand). De eerstvolgende serie gaat in november 2017 van start en vindt plaats op de volgende data:

 • Module 1: 2 en 3 november 2017
 • Module 2: 21 en 22 december 2017
 • Module 3: 25 en 26 januari 2018 (Engelstalige module i.v.m. gastlessen van Elizabeth Debold)
 • Module 4: 22 en 23 februari 2018
 • Module 5: 22 en 23 maart 2018

Voorproefje?

Ben je geïnteresseerd in dit programma, wil je meer informatie en ervaren wat deze leergang voor jou kan betekenen? Je bent dan van harte welkom op de ‘Vrouwen in Leiderschap Experience’ op 18 september van 16:00- 18:00 uur, Gooimeer 7 in Naarden. Opgave voor dit gratis evenement kan via onderstaand formulier.

Investering

De programmaprijs bedraagt € 5.700 excl. btw. Dit is inclusief het intakegesprek, programmabegeleiding en boeken. Ook maaltijden en logies zijn bij de prijs inbegrepen. Eventuele overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer informatie

Ja, ik ben geïnteresseerd in het Vrouwen in Leiderschap programma en ontvang graag meer informatie: